JEDNODUCHÝ ŠVESTKOVÝ ZÁVIN

čerstvé švestky v misce

Švestkový závin je klasika, která voní domovem a babiččinou kuchyní. Křehké těsto, šťavnaté švestky a křupavé mandlové lupínky vytváří dokonalou kombinaci chutí. Upečte si tento famózní dezert!

Co potřebujete na švestkový závin?

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g zakysané smetany
  • 500 g švestek
  • 2-3 lžíce třtinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce mandlových lupínků + na posypání
  • 1 vejce na potření
  • cukr moučka na posypání
čerstvé švestky v košíčku

Pusťte se do toho

1. mouky, másla a smetany vypracujte těsto a nechte ho v chladu odpočinout asi 1 hodinu.

2. Vypeckované švestky nakrájejte na menší kousky. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

3. Těsto rozdělte na dvě poloviny a vyválejte obdélníky. Každý poklaďte švestkami, posypejte cukry, mandlovými lupínky a zaviňte jako štrúdl.

4. Oba záviny dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypejte mandlovými lupínky a pečte při 180 stupních asi 30 minut.

5. Před servírováním posypejte vychladlý švestkový závin moučkovým cukrem.

Sdílejte článek na Facebooku se svými přáteli!


Sdílejte recept s přáteli
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Ověřeno MonsterInsights