JEDNODUCHÝ ŠVESTKOVÝ ZÁVIN

Švestkový závin je klasika, která voní domovem a babiččinou kuchyní. Křehké těsto, šťavnaté švestky a křupavé mandlové lupínky vytváří dokonalou kombinaci chutí. Upečte si tento famózní dezert!
Co potřebujete na švestkový závin?
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 200 g zakysané smetany
- 500 g švestek
- 2-3 lžíce třtinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžíce mandlových lupínků + na posypání
- 1 vejce na potření
- cukr moučka na posypání

Pusťte se do toho
1. Z mouky, másla a smetany vypracujte těsto a nechte ho v chladu odpočinout asi 1 hodinu.
2. Vypeckované švestky nakrájejte na menší kousky. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
3. Těsto rozdělte na dvě poloviny a vyválejte obdélníky. Každý poklaďte švestkami, posypejte cukry, mandlovými lupínky a zaviňte jako štrúdl.
4. Oba záviny dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypejte mandlovými lupínky a pečte při 180 stupních asi 30 minut.
5. Před servírováním posypejte vychladlý švestkový závin moučkovým cukrem.
Sdílejte článek na Facebooku se svými přáteli!


