ČOČKOVÉ KULIČKY V RAJČATOVÉ OMÁČCE

Čočkové kuličky v rajčatové omáčce jsou rostlinnou alternativou k tradičním masovým kuličkám: syté, voňavé a plné chuti. V kombinaci se špagetami a parmazánem vytvoří výživné a lahodné jídlo, které potěší nejen vegetariány.
Co potřebujete na čočkové kuličky v rajčatové omáčce?
Čočkové kuličky
- 150 g čočky
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1/2 cibule
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g ovesných vloček
- 4 snítky petrželky
- 1 lžíce rajčatového pyré
- 1 vejce
- 1 lžíce oregana
- sůl a pepř
- parmazán na posypání
- čerstvé oregano na posypání
- 400 g špaget
Rajčatová omáčka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka sekaných rajčat
- 1/2 lžíce oregana
- sůl a pepř

Pusťte se do toho
1. Čočku propláchněte a uvařte v zeleninovém vývaru doměkka. Zbylou tekutinu slijte. Cibuli nasekejte najemno, mrkev nastrouhejte a česnek nakrájejte na plátky.
2. Na pánvi rozehřejte olej a zpěňte cibuli. Poté vmíchejte mrkev a ještě 2 minuty restujte. Nakonec přidejte plátky česneku a restujte další minutu.
3. V mixéru nahrubo nasekejte vločky s lístky petrželky. Přidejte čočku, cibuli s mrkví a česnekem, rajčatové pyré, vejce, oregano a podle chuti osolte a opepřete. Krátce promixujte, aby nevznikla jednolitá kaše. Směs dejte na 30 minut do chladničky.
4. Z čočkové směsi vytvarujte kuličky o velikosti golfového míčku, naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut při 170 °C.
5. Mezitím uvařte těstoviny a trochu vody si odložte.
6. Připravte rajčatovou omáčku. Na oleji orestujte cibuli s česnekem, přidejte drcená rajčata a pár lžic vody z těstovin. Povařte asi 10 minut a dochuťte oreganem, solí a pepřem.
7. Do omáčky vmíchejte těstoviny, rozdělte je na talíře, přidejte k nim čočkové kuličky a posypejte parmazánem a oreganem.
Sdílejte recept na Facebooku se svými přáteli!


