NEBESKÝ CITRONOVÝ KOLÁČ S VANILKOVÝM KRÉMEM

Hledáte dokonalou kombinaci sladkého a kyselého v jednom dezertu? Tento nebeský citronový koláč s bohatým vanilkovým krémem je přesně to, co vaše chuťové pohárky chtějí!
Co potřebujete na citronový koláč?
Těsto:
- 3 vejce
- špetka soli
- 1/2 lžičky vanilkového cukru
- 140 g cukru
- 150 ml mléka
- 100 ml rostlinného oleje
- 8 lžic univerzální mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- šťáva z 1 citronu (scezená)
Na náplň:
- kůra z 1 citronu
- 70 g cukru
- 1 vejce
- 1/2 lžičky vanilkového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 300 ml mléka
- 40 g másla

Pusťte se do toho
1. V míse vyšlehejte vejce se špetkou soli, vanilkovým cukrem a cukrem do světlé, nadýchané pěny. Přilijte mléko a olej a krátce promíchejte.
2. Do těsta přisypávejte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem a opatrně promíchejte. Nakonec ochuťte citronovou šťávou a zlehka promíchejte.
3. Do menšího hrnce nastrouhejte citronovou kůru, přidejte vejce, cukr a vanilkový cukr. Promíchejte. Vmíchejte prosátý kukuřičný škrob a přilijte mléko. Za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud krém nezhoustne do jemné pudinkové konzistence.
4. Po uvaření krém odstavte z ohně a přidejte máslo. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Nechte krém vychladnout na pokojovou teplotu.
5. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Nalijte těsto a lžící nanášejte na těsto kopečky vychladlého pudinkového krému (můžete je jemně zatlačit do těsta).
6. Citronový koláč pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 40 minut.
Sdílejte recept na Facebooku se svými přáteli!

