TVAROHOVÝ KOLÁČ S BORŮVKAMI

Nechte se zlákat vůní křehkého těsta, které ukrývá bohatou vrstvu tvarohové náplně a šťavnatých borůvek. Po tomto tvarohovém koláči s borůvkami se jen zapráší!
Co potřebujete na tvarohový koláč s borůvkami?
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 200 g studeného másla
- 2 žloutky
- 2 lžíce studeného mléka
Na tvarohovou náplň:
- 500 g měkkého tvarohu (vaničkový)
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr (nebo lžička vanilkového extraktu)
- 1 vejce
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- citronová kůra z 1/2 citronu
Na borůvkovou vrstvu:
- 300-400 g čerstvých nebo mražených borůvek (pokud používáte mražené, nerozmrazujte je)
- 1-2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu

Pusťte se do toho
1. V míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí prstů ho zapracujte do sypké směsi, až vznikne drobenka.
2. Přidejte žloutky a studené mléko. Rychle vypracujte hladké těsto. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky. Těsto rozdělte na dvě části, přibližně 2/3 a 1/3. Obě části zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut ztuhnout do lednice.
3. V míse smíchejte měkký tvaroh, cukr krupici, vanilkový cukr (nebo extrakt), vejce a kukuřičný škrob. Pokud chcete, přidejte i nastrouhanou citronovou kůru. Vše důkladně promíchejte, aby vznikla hladká náplň.
4. Čerstvé borůvky omyjte a nechte okapat. Promíchejte je s trochou krystalového cukru a kukuřičným škrobem. Mražené borůvky promíchejte s cukrem a škrobem přímo zmrazené.
5. Větší část těsta (2/3) vyjměte z lednice a na pomoučené pracovní ploše ho rozválejte na plát o velikosti vaší formy (cca 20×30 cm nebo kulatá o průměru 24-26 cm). Těsto přeneste do vymazané a moukou vysypané formy. Okraje těsta lehce vytáhněte nahoru.
6. Na těsto ve formě rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň. Na tvarohovou náplň nasypejte připravené borůvky.
7. Menší část ztuhlého těsta (1/3) vyjměte z lednice a na hrubém struhadle nastrouhejte rovnoměrně na borůvky.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C) přibližně 40-50 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.
9. Upečený koláč nechte ve formě úplně vychladnout. Poté ho nakrájejte na řezy a podle chuti posypejte moučkovým cukrem.
Tipy na závěr
- Místo borůvek můžete použít i jiné ovoce, jako jsou maliny, ostružiny, rybíz nebo jablka nakrájená na plátky.
- Pro intenzivnější chuť můžete do tvarohové náplně přidat trochu rumu nebo citronové šťávy.
- Pokud nemáte čas na strouhání, můžete menší část těsta rozdrobit prsty na povrch koláče.
Sdílejte recept na Facebooku se svými přáteli!

