ITALSKÉ KRÉMOVÉ CHŘESTOVÉ RIZOTO

Italské krémové chřestové rizoto vás dostane svou krémovou konzistencí, svěží chutí chřestu a vůní lahodného parmazánu. Tento recept vás okamžitě přenese do srdce Itálie, kde je každý pokrm malým uměleckým dílem!
Co potřebujete na krémové chřestové rizoto?
- 6 stonků zeleného chřestu
- 250 g rýže na rizoto
- 80 ml suchého bílého vína
- 100 g vychlazeného másla
- 30 g oloupané šalotky
- 8 lžic olivového oleje
- 70 g najemno nastrouhaného parmezánu
- sůl a čerstvě mletý pepř

Pusťte se do toho
1. Máslo nakrájejte na malé kostičky a dejte zpět do chladničky. Šalotku nakrájejte najemno. Přiveďte k varu 1,2 l vody a odstavte.
2. Z chřestu odřízněte hlavičky dlouhé 4 cm a dejte stranou. Z dolní části chřestu odřízněte 2 cm a vyhoďte jej. Zbylý chřest nakrájejte na kolečka silná 0,5 cm.
3. V kastrolu nebo větším rendlíku rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje a orestujte na něm šalotku. Přisypejte rýži a za častého míchání ji 2 minuty restujte. Poté přilijte všechno víno a za stálého míchání ho nechte v rendlíku zcela odvařit.
4. Stáhněte oheň pod polovinu, přidejte chřest nakrájený na kolečka, lehce osolte a přilijte cca 100 ml horké vody, nebo jen tolik, aby byla rýže ponořená. Za častého míchání nechte vodu téměř vyvařit.
5. Jakmile je voda téměř vyvařená, přilijte další část vody, opět jen tolik, aby byla rýže ponořená. Opět ji nechte vyvařit a takto pokračujt, dokud není rýže vařená al dente (na skus). Trvá to asi 16 až 20 minut. Nezapomeňte rýži často míchat.
6. Když je poslední část vody z poloviny odvařená a rýže měkká na skus, stáhněte z ohně, vmíchejte parmezán a po částech vmíchejte kostičky vychlazeného másla a nakonec 3 lžíce olivového oleje.
7. Pokud je rizoto příliš husté, nařeďte ho trochou horké vody. Osolte a opepřete podle chuti a nechte 1 minutu odpočinout. Znovu zamíchejte.
8. Hlavičky chřestu překrojte podélně na polovinu a orestujte ho na troše oleje. Stáhněte z ohně a dochuťte špetkou soli a pepře. Přidejte do každé porce rizota.

