SVĚŽÍ MERUŇKOVÝ DŽEM S MEDUŇKOU

Hledáte zdravou alternativu ke kupovaným džemům? Tento meruňkový džem s meduňkou je bez přidaných konzervantů. Skvěle se hodí na chleba s máslem i do koláčů!
Co potřebujete na meruňkový džem s meduňkou?
- 1 kg meruněk
- 500 g krupicového cukru
- 3 snítky meduňky
- šťáva ze 2 citronů

Pusťte se do toho
1. Meruňky nakrájejte na kousky, zasypejte je cukrem, zlehka promíchejte a přiklopte. Nechte odležet několik hodin nebo přes noc.
2. Po odležení by měly meruňky plavat ve vlastní šťávě a všechen cukr by se měl rozpustit. Pokud chcete, rozmixujte směs dohladka. Přendejte směs do široké pánve nebo prostorného litinového hrnce a přidejte nasekané lístky meduňky.
3. Směs přiveďte k varu a vařte na středním plameni asi 20 minut, dokud džem nezhoustne. Během vaření sbírejte pěnu.
4. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a směs ještě zatepla dejte do horkých, sterilizovaných sklenic. Zavřete je a obraťte dnem vzhůru, případně je můžete zavařit.
Poznámka: Z těchto ingrediencí získáte 500 až 700 ml meruňkového džemu.

