VLÁČNÝ ZAPEČENÝ BULGUR SE ZELENINOU A MOZZARELLOU
Uvařte si bulgur zapečený se zeleninou, který spojuje lehkost zdravého bulguru, svěžest zeleniny a krémovou jemnost mozzarelly v dokonalé harmonii. Tento zapečený pokrm vás přenese do světa italských chutí.
Co potřebujete na zapečený bulgur se zeleninou?
- 300 g bulguru
- 200 g nastrouhané mozzarelly
- 800 ml vroucího zeleninového vývaru
- 6 lžic rajčatového protlaku
- 2 lilky
- 4 rajčata
- 1 cuketa
- 200 g zakysané smetany
- čerstvá bazalka
- 6 lžic olivového oleje + na vymazání
- sůl
Pusťte se do toho
1. Bulgur zalijte vroucím vývarem, osolte, zakryjte pokličkou a zvolna vařte asi 5 minut. Stáhněte z ohně a nechte 15 minut dojít doměkka. Poté přidejte rajčatový protlak a dobře promíchejte.
2. Lilky nakrájejte na 0,5 cm silné plátky. Osolte je a nechte je alespoň 20 minut odležet. Poté je osušte papírovými utěrkami a opečte je z obou stran na olivovém oleji dozlatova.
3. Rajčata s cuketou nakrájejte na tenké plátky.
4. Zapékací mísu vymažte olejem a poté střídavě vrstvěte bulgur, opečený lilek a nakrájená rajčata s cuketou. Případně můžete polovinu zeleniny rozložit na dno mísy, zasypat bulgurem a zbylou zeleninu rozprostřít navrch.
5. Nakonec zalijte zakysanou smetanou, posypejte mozzarellou a pečte ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut dozlatova. Podávejte zdobené bazalkou.