DÝŇOVÉ LÍVANCE
Dýňové lívance jsou podzimním hitem, který spojuje jemnou sladkost dýně s nadýchanou konzistencí těsta. Perfektní snídaně nebo sladký dezert, který zahřeje a potěší všechny smysly!
Co potřebujete na dýňové lívance?
- 1 menší dýně hokaido nebo máslová dýně
- 1 lžíce másla
- špetka soli
- 170 až 190 g hladké mouky
- 50 g bílého jogurtu (podle hustoty dýňového pyré)
- 30 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- olej na smažení
- špetka soli
Pusťte se do toho
1. Dýni rozkrojte na polovinu a vydlabejte z ní semínka. Máslovou musíte oloupat, hokaido není potřeba, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájejte na kostky velké 3 cm.
2. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte dýni, sůl a podlijte asi 50 ml vody. Pod pokličkou duste za občasného míchání 15 až 20 minut. Rozvařenou dýni rozmixujte na pyré.
3. Mouku prosejte a promíchejte s kypřicím práškem a solí. Přidejte 200 g dýňového pyré. Pokud je dýňové pyré příliš hutné, rozmíchejte ho s jogurtem. Metličkou přimíchejte vejce s máslem, cukr a po částech mouku tak, aby vzniklo hustší těstíčko.
4. Dýňové lívance smažte pozvolna na malém množství oleje z obou stran. Podávejte teplé.