DOMÁCÍ LOUPÁČKY
Klasika, která nikdy nevyjde z módy. Chcete si připravit domácí loupáčky, které vám připomenou dětství? Tento recept je přesně pro vás! Upečte si ty nejchutnější loupáčky, které si zamiluje celá rodina.
Co potřebujete na domácí loupáčky?
- 600 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 60 g másla
- 60 g cukru
- 20 g droždí
- 1 žloutek
- špetka soli
- 1 vejce
- mák
Pusťte se do toho
1. Do vlahého mléka přidejte lžičku cukru, droždí a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.
2. Do mísy dejte zbytek mouky, cukru, rozpuštěné máslo, žloutek, kvásek, špetku soli a vypracujte hladké těsto. Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
3. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly a každou vyválejte na pomoučeném vále na placku silnou asi 5 mm. Placku rozkrájejte na 6 trojúhelníků, které zarolujte do tvaru loupáčku.
4. Loupáčky přeneste na plech vyložený pečícím papírem a pod utěrkou nechte kynout dalších 30 minut. Potřete je rozkvedlaným vajíčkem a bohatě posypejte mákem.
5. Domácí loupáčky pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 20 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby je přendejte na mřížku, aby nezvlhly.