DOMÁCÍ RAJČATOVÁ OMÁČKA NA PIZZU
Chcete si připravit pizzu jako z italské restaurace? Začněte tou nejlepší rajčatovou omáčkou na pizzu z čerstvých rajčat, středomořských bylinek a olivového oleje! Nezapomeňte, že tajemství dokonalé pizzy spočívá právě v domácí rajčatové omáčce.
Co potřebujete na domácí rajčatovou omáčku na pizzu?
- 1 kg rajčat (nebo 800 g loupaných z konzervy)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička soli a pepře
Pusťte se do toho
1. Rajčata spařte vařící vodou, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Pokud použijete konzervovaná rajčata, rozmačkejte je vidličkou nebo rukama. Na 1 kg čerstvých rajčat vám vystačí 800 g loupaných z konzervy.
2. Na středním plameni rozehřejte v hluboké pánvi olivový olej a přidejte jemně nasekanou cibuli. Orestujte ji dozlatova. Poté přidejte na plátky nakrájený česnek a restujte další minutu.
3. Vmíchejte nakrájená rajčata, sušené oregano, snítku rozmarýnu, cukr, sůl a pepř. Omáčku přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte probublávat asi 45 minut. Občas promíchejte.
4. Ke konci vaření přidejte čerstvou nasekanou bazalku a dochuťte solí a pepřem. Pokud máte radši hladší texturu, rozmixujte omáčku ponorným mixérem.
TIP: Rajčatovou omáčku na pizzu můžete uchovávat v chladničce až 5 dní nebo ji zamrazte, případně zavařte do sklenic.