ZIMNÍ POMERANČOVÝ DŽEM S VANILKOVÝM LUSKEM
Využijte toho, že jsou v zimě pomeranče levné. Uvařte si z nich famózní pomerančový džem provoněný vanilkovým luskem.
Co potřebujete na pomerančový džem?
- 1,4 kg pomerančů
- 800 g cukru krystal
- 1 vanilkový lusk
- 2 lžíce pektinu
- šťáva z 1 citronu
Pusťte se do toho
1. Pomeranče překrojte na půlku a vydlabejte dužninu. Odkapávající šťávu zachyťte do nádoby.
2. Odstraňte veškerá zrníčka a pecky, aby nebyl džem nahořklý.
3. Celkem byste měli získat 1 kg šťávy s dužninou.
4. Přelejte pomerančový základ do hrnce a přiveďte k varu. Mezitím si vložte do mrazáku malý talířek.
5. Smíchejte v misce 3 lžíce cukru s pektinem.
6. Do vroucí pomerančové směsi vymačkejte citronovou šťávu. Po chvíli přisypte pektin a vařte 5 minut.
7. Poté přidejte do směsi zbytek cukru a vnitřek vanilkového lusku. Směs vařte na mírném ohni 10 minut a neustále míchejte.
8. Na vychlazený talířek kápněte trochu džemu. Pokud džem rosolovatí, odstavte jej.
9. Naplňte skleničky džemem zhruba půl centimetru pod okraj.
10. Skleničky otočte dnem vzhůru a po 15 minutách otočte zpět.
Sdílejte recept na Facebooku a podělte se s přáteli o pomerančový džem!