PEČENÝ OVOCNÝ ČAJ NA ZIMU
Nechte v zimě rozvonět místností pečený ovocný čaj. Přichystejte si do skleniček ovocný základ a udělejte si z něho hřejivý čaj. Pro svou sladkou a ovocnou chuť chutná hlavně dětem.
Co potřebujete na pečený ovocný čaj?
- 1 kg čerstvého či mraženého ovoce podle chuti (hrušky, jablka, pomeranče, maliny, jahody, borůvky…)
- 600 g krupicového cukru (na tento poměr cukru 1/3 až 1/2 kyselejšího ovoce)
- 1 citron
- koření podle chuti: 1/2 lžičky skořice, 6 hřebíčků, 1 hvězdička badyánu
Pusťte se do toho
1. Nejprve se ujistěte, že máte dobře sterilizované sklenice.
2. Do zapékací mísy nebo hlubšího pekáčku vložte čerstvé pokrájené ovoce, případně povolené mražené ovoce.
3. Ovoce zasypejte cukrem, přidejte kousky citronu a ochuťte kořením.
4. Zapékací mísu přikryjte víkem nebo alobalem a pečte 30 minut v předehřáté troubě na 220 stupňů.
5. Po 30 minutách směs odkryjte a pečte dalších 15 minut.
6. Během pečení kontrolujte, jestli ovoce pustilo šťávu (cca 3 – 4x za celou dobu pečení).
7. Horkou ovocnou směs přelijte do sterilizovaných skleniček, zašroubujte a otočte dnem vzhůru.
8. Skleničky nechte vychladnout a otočte je dnem dolů.
9. Pečený čaj uchovávejte v temnu a chladu.
1. TIP: Do hrníčku dejte 3 až 4 lžičky pečeného čaje, zalijte ho horkou vodou a vylouhujte. Ovoce snězte nebo přeceďte.
2. TIP: Do pečeného čaje pro dospělé přidejte 1 až 1,5 dcl alkoholu: rum, griotku, likér… a postupujte podle návodu.
Sdílejte recept na Facebooku a podělte se s přáteli o pečený čaj!